-

 

Yhdessä ilmastonmuutosta vastaan

 
Joulukuun alussa maailman päättäjät pohtivat ilmastoasioita Pariisissa. Kansainvälinen ilmastosopimus ja kansalliset päästövähennystavoitteet vaativat onnistuakseen myös yritysten toimenpiteitä ilmastovaikutusten pienentämiseksi.
 

Raisio pyrkii kehittämään kuluttajille maistuvia kasvipohjaisia välipalatuotteita. Kasvipohjaisen ravinnon suosiminen pienentää merkittävästi ruoantuotannon ilmastovaikutuksia. Tämän lisäksi Raisio on edelläkävijäyritysten joukossa määrittänyt tuotantoketjunsa ilmastovaikutuksia hiilijalanjälkilaskennan avulla, jotta merkittävimmät päästölähteet on pystytty tunnistamaan.

 

Jokaisen pienillä ruokavalinnoilla on vaikutusta ilmastonmuutoksen hillinnässä, sillä noin viidesosa suomalaisten hiilijalanjäljestä syntyy ruuasta. Raisio on merkinnyt noin kahdenkymmenen tuotteen tuotantoketjusta syntyvän hiilijalanjäljen tuotepakkauksiin helpottaakseen kuluttajien valintoja ja viestiäkseen kuluttajille tuotteidensa ilmastovaikutuksista.

 

Hiilijalanjälkimerkin avulla kuluttaja näkee helposti tuotteen ilmastovaikutuksen. Esimerkiksi Elovena-kaurahiutaleiden hiilijalanjälki on 135 gCO2eq/100 g tuotetta, kun taas naudanlihan päästöt ovat jopa sata kertaa suuremmat. Kasvisten ja kasvipohjaisten ruokien suosiminen on ilmastoystävällisen ruokavalion nyrkkisääntö

 

Kotitalouksissa kannattaa kiinnittää huomiota ruokahävikin minimointiin. Suomessa heitetään henkilöä kohden 20 - 26 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Samalla kaikki ruoantuotantoon käytetyt panokset menevät hukkaan ja syntyneet ilmasto- ja ympäristövaikutukset ovat aiheutuneet turhaan.

 

Ilmastonmuutoksen ehkäisy ei ole rakettitiedettä vaan muutos lähtee pienistä teoista, joista muodostuu suuri vaikutus. Anna sinäkin tuleville sukupolville hyvät eväät elämään vähentämällä ruokahävikkiä ja syömällä useammin kasvipohjaisia välipaloja.